Ekološka proizvodnja vina temelji se na ekološkoj proizvodnji sirovine za proizvodnju vina, a to je ekološki proizvedeno grožđe. Da bi se proizvelo takvo grožđe potrebno je u zaštiti vinove loze u tijeku njenog vegetacijskog perioda koristiti ekološki dopuštena zaštitna sredstva ali isključivo prema međunarodnim standardima. Osnovna značajka ovih sredstava za zaštitu vinove loze od bolesti je da su gotovo posve neškodljiva za ljudski organizam, tj. nemaju otrovnih supstanci. Isto tako nije dopuštena ni upotreba mineralnih gnojiva i herbicida i kemijski dobivenih insekticida. Jednako je važno i obratiti pozornost da susjedne parcele ekološkom vinogradu također ne smiju biti tretirane ekološki nedopuštenim sredstvima. Kuće koje izdaju ekološke certifikate uzimaju uzorke lista vinove loze, rade njihovu kemijsku analizu i tako tijekom vegetacijskog perioda nadziru i samu proizvodnju grožđa.
Ekološko vino dobiva se od grožđa koje je proizvedeno na gore opisani ekološki način.
U proizvodnji vina također je broj enoloških sredstava ograničen samo na sredstva neškodljiva za ljudsko zdravlje ili su u nekim slučajevima ograničene doze enoloških sredstava.
Ekološki proizvedeno vino ima dvije osnovne prednosti pred konvencionalno proizvedenim vinom:
- čistiji i prirodniji miris i okus vina te
- zaštitu organizma od unosa toksičnih sredstava.
Pozivamo vas da posjetite UDRUGU VINOGRADARA I VINARA NADIN u mjestu Nadin u zadarskom zaleđu. Najekološkije je vino u čitavoj Hrvatskoj, s najvećim brojem trsova podizanih i obrađivanih na ekološki način. Mnogi domaći i strani gosti prepoznali su kvalitetu vina Nadin. Dolaze osjetiti mir, kušati vino i maslinovo ulje, domaću spizu, uz tradicionalnu gostoljubivost Nadinjana.