OPG Željko Pecotić Baran i vinogradi Vinarije Željko Pecotić Baran protežu se na južnoj strani Otoka Korčule na idealnoj nadmorskoj visini u mjestu Smokvica koja se nalazi u srcu otoka Korčule na područjima koja su bila zaštićena još i u bivšoj državi.
Cjelodnevno su izloženi sunčevim zrakama nužnim za uzgoj kvalitetne vinove loze, posebice Pošip- bijele sorte grožđa koju krase odlike dobre i redovite rodnosti i visoka kvalitete grožđa, te crne sorte grožđa Plavac mali. Vinogradi su u punoj reproduktivnoj snazi, starosti između tri i dvadeset godina. Trenutno imaju nasade na 1.3 hektara vinograda, te su prebrojavanjem trsova došli do broja preko 10.000.
Pod Prošekom se podrazumijevaju dalmatinska desertna vina koja po sorti vinove loze i načinu proizvodnje mogu biti veoma različita. Prošeci proizvode se i njeguju metodom passito. Prezreli materijal pažljivo se skupi te na slamnatim podlogama ili plastičnim folijama suši oko jednoga tjedna. Gubitkom tekućine povećava se udio šećera. Kod kvalitetnijih proizvoda tako se pripremljeno grožđe prebacuje u bačvu gdje se uz hlađenje ostavlja da vrije sve dok vrenje na dostignutih 15-16% vol. samo ne prestane.Naš prošek je napravljen od grožđa Pošip navedenom metodom te je izvrsnog gustog okusa.
VINO PAGADEBIT
Usmena predaja kaže kako su za mletačke vladavine državni službenici od siromašnih težaka u naturi naplaćivali porezne dugove. U prvo vrijeme „financi” su tražili kamenice s maslinovim uljem sve dok jedan od njih u konobi nije pronašao bačvu i kušao plavac. Od tada „financi”, kada bi tražili „harač” više nisu pretraživali cijele kuću, već bi odmah ušli u konobu i pitali za „crno vino s kojim se plaćaju dugovi”, talij. paga debiti.
Do sredine prošlog stoljeća u Smokvici je dominiralo crno grožđe, a među crnim pagadebit, no najezdom pošipa nakon njegove zaštite izgubio se jedan dio pagadebita, a zbog nedostupnosti napuštaju se stare terase na kojima se pagadebit također uzgajao. Danas ga ima samo „u tragovima”, doduše na osunčanim terasama, a ima trsova koji su stariji od 100 godina. Nešto od tih „tragova” sa stoljetnih trsova pagadebita stiglo je i u vinariju obitelji Pecotić Baran .
Nepce je vrlo suho, umjereno masivno i ostavlja dojam gustoće oblažući i ispunjavajući svaki kutak usta. Čvrsti, stežući tanini su također sveprisutni i ostavljaju narašpanu koprenu u ustima još dugo nakon ispijanja. Dostatna razina prorodne kiseline ostaje skrivena iza mesnato-voćne sredine i primjećuje se tek u retrookusu gdje se pomalo nespretno isprepliće s taninima i adstrigencijom te pojačava inače ugodnu i generalno poželjnu dozu gorčine. Preporučuje se uz pikantnije tjestenine i rižote, pašticade, plemenite sireve, jače začinjenu ribu ili pečeno meso. Osobna preporuka podrumara je pečena hobotnica ispod peke ili pečena lignja s krumpirima.
PONUDA:
- Pošip vrhunski 0.75l- 50,00 kn
- Pošip kvalitetni 0.75l- 40,00 kn
- Pošip vrhunski rinfuza- 35,00 kn
- Pošip kvalitetni rinfuza- 25,00 kn
- Pagadebit 0.75l vrhunski- 40,00 kn
- Pagadebit vrhunski rinfuza- 35,00 kn
- Prošek 0.75l vrhunsko desertno vino- 300,00 kn
- Maslinovo ulje ekstra djevičansko- 90,00 kn
- Maslinovo ulje ekstra djevičansko rinfuza-80,00 kn
- Lozovača 0.75l- 40,00 kn
- Rakija od ruža 0.75l- 40,00 kn
*Popust od 10% na ukupnu cijenu ide na količine veće od 100L u rinfuzi ili na 10 kutija vrhunskih i kvalitetnih vina u boci(1kutija/6 boca)
*Plaćanje je moguće pouzećem ili uplatom na račun
BIJELO VINO POŠIP KORČULA/CRNO VINO PAGADEBIT KORČULA/EKSTRA DJEVIČANSKO ULJE KORČULA/
OPG ŽELJKO PECOTIĆ BARAN/VINARIJA ŽELJKO PECOTIĆ BARAN
OPG Željko Pecotić Baran i Vinarija Željko Pecotić Baran nalazi se na adresi:
Smokvica 89
20272 Smokvica
E- mail: pecoticslavica@gmail.com